Steeds meer mensen hebben last van een burn-out, overspannenheidsklachten of zijn oververmoeid. Wat betekent dit dan of wat houdt dit dan eigenlijk in, er zijn namelijk ook nog steeds heel veel mensen die niet begrijpen, kunnen invoelen of snappen dat je hier last van kan hebben. Dit op zichzelf is al erg vermoeiend en lastig maar als je dan al klachten hebt als oververmoeidheid, overspannenheid of Burn-out is dit nog moeilijker om mee te dealen.

Wat is dan het verschil tussen oververmoeidheid, overspannenheid en een Burn-out?

Oververmoeidheid, dit kan je denk ik het beste vergelijken met de moeheid die je ervaart na een feestweekend, of een paar nachtdiensten of misschien lange werkdagen met veel hectiek en stress. Na een aantal rustige dagen en goede nachten rust ben je hier vaak wel weer redelijk van hersteld. Echter houdt dit aan en krijg je niet voldoende rust om te herstellen dan kan dit oplopen. Klachten die je hier vaak ervaart zijn, geen puf, moe, meer eten, ongezonder eten en soms al moeite met in slaap vallen als je dan eindelijk naar bed gaat. Je kan het gevoel hebben dat je hoofd aan blijft staan en dat je je slecht kan concentreren (net op tijd iets ontwijken in het verkeer, langer over die ene mail doen etc.)

Zie het als je bankrekening, als je flink investeert (geld er vanaf haalt) en niet tijdig weer aanvult dan kom je bij de 0 lijn uit.

Overspannenheid/Burn-out, deze twee voeg ik samen omdat Burn-out eigenlijk niet meer en niet minder is dan de Engelse benaming die wij door de jaren heen zijn gaan gebruiken. Hij heeft meer lading vind ik persoonlijk en veelal nemen mensen het bij die bewoording serieuzer dan bij de Nederlandse bewoording.

Als we hier de bankrekening weer als maatstaaf nemen dan zitten we inmiddels hier in de schuld (onder 0). Hoe dieper de schuld die je hebt hoe langer de weg terug is en hoe heftiger de klachten vaak zijn. In deze fase heb je vaak last van klachten als, moeheid tot in het extreme, emotioneel labiel (schommelingen tussen blij, verdrietig, energiek en ineens uitgeput zijn), snaaitrek, helemaal geen etenslust, moe wakker worden, negatieve gedachten die vaker opkomen of intenser zijn,  1 ding doen en dan weer uren kunnen slapen etc.

Wat maakt dat we dit toch zover laten komen?

Helaas is hier niet een eenduidig antwoord op omdat het voor iedereen anders is gaan er vaak meerdere factoren mee spelen.

1.

Mijn eigen ervaring is bijvoorbeeld dat het al kan komen door een overdosis aan leuke dingen doen. Ik zat op de hotelschool en had de tijd van mijn leven, ik woonde net op mezelf en ik ging graag uit, werkte bij in de horeca en genoot van mijn studie. Totdat ik out of the blue (ik ging iets in het magazijn halen voor het diner dat we aan het bereiden waren) ik in de gang de vraag kreeg gaat het wel goed, hij was direct/oprecht en wachtend op een antwoord ik barste open en stortte letterlijk in en heb heel lang gehuild en geslapen voordat ik hier weer overheen was. Deze docent heeft er toen gelijk voor gezorgd dat ik naar de huisarts ging en hierdoor is er een herstelplan gemaakt, anders denk ik dat ik echt nog wel een paar keer onderuit gegaan was voordat ik stopte.

2.

De tweede keer, ja ik lach er maar om en maak de grap vaak ik ben hardleers maar eigenlijk is het natuurlijk helemaal niet leuk, ik ben 35 jaar en heb al twee Burn-out’s gehad….

Ik zat niet lekker op mijn werk, deed een pittige maar super leuke studie ernaast (Sportmassage) en was bezig met een huis te kopen met mijn inmiddels verloofde. Ik bemerkte deze keer wel dat het niet goed ging en trok hard aan alle touwtjes om hetgeen ik als niet prettig ervaarde op de rit te krijgen – mijn werk. Hier kreeg ik echter veel kastje muurtje reacties en werd er veel op pauze/on hold gezet. Voor mij was dit jaren de reden dat ik weer onderuit ging. Inmiddels zie ik de struggles waar ik ook mee dealde en kan ik daar mee aan de slag… Ik heb ongeveer 9 maanden thuis gezeten en ben uiteindelijk weggegaan bij deze werkgever.

Hulp

Deze kan je in heel veel verschillende vormen en mate krijgen, POH, Psychotherapie, Psycholoog, EMDR, Coaching, Haptonomie en ga zo maar door.

In de kern komt het erop neer dat we allemaal je handvatten geven om te leren wat jij nodig hebt en wat jou energie kost en energie geeft, dit helpt jou namelijk om de bankrekening te spekken en niet geheel leeg te trekken. Tevens is het een stok achter de deur om niet weer vol gas door te gaan bij de eerste vlam die je weer voelt wakkeren.

POH, Praktijk Ondersteuner Huisarts; hij/zij is vaak degene die de eerste begeleiding vanuit de huisarts op zich pakt en met jou afstemt welke therapie/hulp jou het beste kan helpen. Dit is echter iets wat je zelf in de hand hebt en waar je zelf echt eerlijk tegen jezelf moet zijn, lijkt iets je het makkelijkst of voelt het comfortabel dan is mijn ervaring dat het niet zo effectief is, kies dus de uitdagende hulpbron zou ik adviseren.

Psycholoog/psychotherapie; de hersenkneders worden ze ook wel eens genoemd, zij zijn erg goed om je psyche te onderzoeken en kunnen je helpen de werking van je brein te doorgronden. En heftige gebeurtenissen te evalueren wat heb je zoal meegemaakt?

Coaching; Hier vind je vaak wat alternatieve vormen van benadering van het brein, provocatie, familie opstellingen, NLP etc. Voor vele werkt dit laagdrempeliger, positiever wellicht ook. Kijk goed naar de ervaring van de coach en zijn achtergrond zodat je een compleet beeld hebt van wat diegene je kan bieden.

Haptonomie; deze vorm heb ik tijdens mijn eerste Burn-out toegepast, dit heeft mij erg geholpen met mijn lichaam weer te voelen en ik vond het prettig dat iemand mij voelend las zodat ik niet alles altijd hardop hoefde uit te spreken. Hiermee worden dingen die anders geblokkeerd blijven bespreekbaar is mijn ervaring.

EMDR; zie ook mijn pagina

Deze form van therapie vanuit de Cref zoals ik hem toepas, biedt de mogelijkheid om volledige toegang te krijgen tot het gehele brein en het regulatie systeem, die met en Burn-out verstoord is geraakt te resetten. Persoonlijk heb ik deze methode als zeer effectief en leerzaam ervaren, het is een techniek die verder reikt dan goede gesprekken en laten patronen aan het licht komen die al langer meegaan dan je vooraf kan bedenken.

Kortom een heel scala aan mogelijkheden tot hulp bij deze klachten. Nogmaals er is niet 1 de juiste weg en niet 1 de beste, we zijn allemaal uniek en we hebben allemaal een andere vorm van leren, tot ons nemen, voelen, bereiken en verwerken.

Neem deze klachten serieus en geef jezelf de tijd om er van te herstellen, geniet ervan als je je weer goed voelt en energie hebt en geeft dat aan jezelf, niet aan je partner/kind/vrienden en of werkgever maar aan jezelf! Jij bent degene die dit het hardst nodig heeft in deze tijd en dit te weinig hebt gedaan de afgelopen tijd. Keer dat om en als je dan een periode energie over hebt als je ’s avonds in bed kruipt dan is het een goed moment om af en toe weer eens wat te geven aan een ander.

Dealen met onbegrip?

Dit is erg lastig als je geen energie hebt echter is dit gelijk een groot gedeelte van je herstel. Je mag het onbegrip bij de ander laten en er met liefde en dankbaarheid naar luisteren. Wellicht heb je zelf vroeger ook wel gedacht van stel je toch niet aan het leven is toch mooi, je hebt een geweldige baan, mooi huis, geweldige partner of wat dan ook. Dit er laten zijn maar vooral ook van degene die het ervaart laten zijn is heel sterk en zal je herstel enorm bevorderen. Echter is dit niet zo makkelijk als het nu klinkt, laat jezelf dus worstelen met het je niet aantrekken of het willen ophelderen voor de ander. En als je bemerkt dat je dat doet, feliciteer jezelf met deze bewustwording en een stap richting herstel.

Heb je type fouten, vragen of aanvullingen dan hoor ik dat graag.

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit op je tijdlijn