Heerlijk op je eigen moment, eigen tempo en waar je maar wilt kan je gaan hardlopen. Voor vele dè reden om hardlopen als sport te kiezen.

Voor iedereen?

Is hardlopen geschikt voor iedereen, om eerlijk te zijn denk ik van niet. Niet ieder lichaam is geschikt om hard te lopen, dit kan komen door blessures, gevoeligheid van bijv. gewrichten, je gewicht of gewoon omdat jouw lichaam beter is in andere sport.

Elk lichaam heeft zijn eigen kwaliteiten en de een is beter in sprinten en de ander in duur(uithoudingsvermogen), maar ook kan het verschil liggen in kracht of cardio. Weten wat bij jou lichaam past, kan je helpen meer plezier te beleven aan de sport die je uitvoert maar ook aan de prestatie.

Wat moet je weten als je wilt gaan hardlopen?

Goede schoenen:
dit is de basis van een goede fysieke ervaring van lopen! Beknibbel niet op je schoenen en laat je goed adviseren, dit zou je kunnen doen bij PK, bij Runnersworld, of bij Van Sloten bijvoorbeeld.

Schema:
een goed opbouwend schema voor hardlopen is een vereiste, zelfs als je altijd al gesport hebt is het van belang om het hardlopen rustig op te bouwen, lees je gewrichten verderop in dit blog. Volg bijvoorbeeld het schema van Evy Gruyaert, start to run.

Kleding:
pas je kleding aan het weer aan. Start niet te koud gekleed, je kan beter warm starten. Goed ademende kleding is prettig voor de warmte regulatie van je lichaam en hierbij hoef je ook niet perse dat jasje uit te doen als je warm bent.

App/horloge/hartslagmeters:
Deze kan je gebruiken om vast te leggen wat je prestaties zijn en om eventueel op je hartslag te lopen. Lopen op je hartslag helpt je overbelasting tegen te gaan en sneller te herstellen van je training.

Water drinken:
Zorg voor voldoende water, voor en na de training en bij grotere afstanden ook voor onderweg

Gewrichten?

Kort gezegd, deze hebben langer nodig dan je (spier)conditie!!!!
Gewrichten, zijn de verbindingen tussen je voet, onderbeen, bovenbeen, rug, wervels etc. Deze vangen de klappen op van elke stap die we zetten. Als we gaan hardlopen is deze klap vele malen groter dan als we wandelen, dit komt door de snelheid.

Omdat gewrichten minder doorbloed zijn dan de spieren, hebben deze langer nodig om te wennen en te herstellen van een belasting als hardlopen. Hierdoor is het noodzakelijk om je aan een schema te houden zoals dat van Evy Gruyaert, deze zijn er namelijk op gericht om de belasting zo geleidelijk mogelijk op te bouwen.

Blessures

Ja ook bij hardlopen, of misschien wel juist bij hardlopen zie je vaak blessures ontstaan. Blessures zijn overbelasting van gewrichten, pezen of spieren maar kunnen ook ontstaan door een val, verstapping of anders. Het laten behandelen en genoeg rust geven van een blessure, zorgt voor meer en langer plezier van het uitoefenen van de sport, dit is niet alleen zo met hardlopen!

Blessurepreventie

Preventie betekend voorkomen, natuurlijk kan je niet altijd voorkomen dat je een blessure krijgt maar veel blessures zijn zeker te voorkomen. Blessures door overbelasting bijvoorbeeld, als je goed bewust bent van welke factoren invloed uitoefenen op je lichaam en hier goed naar luistert in combinatie met een goed trainingsschema is een overbelasting blessure goed te voorkomen. Veel mensen vergeten echter dat werkdruk, moeheid, stress en spanning meegenomen moeten worden in het beoordelen van je belastbaarheid. Wat inhoud dat je om deze redenen soms je trainingsschema moet aanpassen om blessures te voorkomen omdat je last hebt van moeheid, stress, spanning etc..

Massage kan je ondersteunen in het herstel en preventief werken op blessures. Tijdens een massage word er bij Infinido gekeken naar het gehele lichaam, de spierspanning in de betrokken gebieden van de sport die word uitgeoefend maar ook naar het psychische stuk (de werkdruk, stress, spanning etc.). Indien gewenst of noodzakelijk zullen wij altijd een advies geven met betrekking tot de (sport)belasting en herstel.

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit op je tijdlijn