Selecteer een pagina

10% van de bevolking heeft last van aandoeningen die een arts niet kan verbinden aan een lichamelijk oorzaak. SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten, Somatisch betekent ‘lichamelijk’) veelal zijn dit klachten als, buikpijn, vermoeidheid, concentratie/geheugenproblemen, misselijkheid, diarree, rugpijn of andere spier en/of gewrichtspijnen, hoofdpijn/nekpijn, duizeligheid etc.

Deze klachten zijn erg vervelend en soms bepalen ze veel in hoe jij je dag door komt en je voelt, als er dan geen lichamelijke oorzaak te vinden is dan voel je je misschien ongehoord, niet begrepen, niet serieus genomen of verward. Het kan erg vervelend zijn om met SOLK klachten te lopen want je omgeving heeft vaak geen begrip voor je situatie en er lijkt ook geen oplossing te zijn, dus wat moet je nu? Sommige artsen verwijzen je door naar een psycholoog/psychiater en zeggen dat het tussen je oren zit, dit voelt niet altijd prettig en soms zit je hier niet op te wachten, Wat Nu?

Ik denk dat iedereen wel eens buikpijn, hoofdpijn of misselijk is geweest zonder dat hier een fysieke/lichamelijke oorzaak voor was. Zelf heb ik geleerd dat het vaak een signaal van het lichaam is dat het wil dat je aandacht hebt voor een bepaald stukje in je lijf. Hier kan een ervaring zijn opgeslagen, waar we veelal bewust geen weet van hebben. Denk aan een harde stomp in je maag als kind, terwijl je nu in je 20e jaren zit, deze kan getriggerd worden doordat je in een situatie kwam die jouw lichaam als gelijk heeft ervaren met toen je die stomp kreeg en je dus de pijn/misselijkheid van toen weer voelt. Ik hoor je denken maar dat was toen en dat is toch over? Veel van dit soort dingen verwerken we inderdaad volledig maar er zijn ook dingen die we soms niet volledig verwerken en dan op latere leeftijd weer terug komen.

In mijn massages neem ik mijn cliënten mee in het voelen van het lichaam, maak ik ze graag bewust van wat het lichaam te vertellen heeft. Dit doe ik door dingen te benoemen die ik voel, soms wat te vragen en je mee te nemen het gevoel van pijn, vermoeidheid, soms verdriet te ervaren en door te voelen. Het volledig doorvoelen van het lichaam helpt je blessures, pijn en vage klachten als die onder SOLK vallen volledig weg te nemen maar ook aantoonbare blessures sneller te laten genezen.

Mijn achtergrond hiervoor is de basiskennis van de CREF methode, waarin er uitgegaan word dat een goede hechting een goede basis is. Een goede basis maakt goede sportprestaties mogelijk -> kijk naar meer dan goud op NPO1 <-  maar zorgt er ook voor dat je, je kan ontwikkelen wie je zelf wilt zijn, kan doen wat je wilt doen, bereikt wat je wilt bereiken en bij gehoor aan behoeftes je je vooral ook fysiek lekker, sterk en gezond voelt.

In mijn blogs heb ik geschreven over mijn Talus luxatie, dit was een fysiek aantoonbare blessure maar heeft een groot niet aantoonbaar stuk. Doormiddel van de CREF methode werk ik hier nu aan en hoe bewuster ik hier van ben en mezelf geef wat ik nodig heb hoe minder beperking ik heb van deze blessure, dit is wetenschappelijk niet bewezen maar de ervaring spreekt voor zich.

Lichamelijke klachten zijn dus ook als ze onder SOLK vallen zonder psycholoog te behandelen, benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat? Neem gerust contact met mij op en we bespreken of het iets voor je is.

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit op je tijdlijn