Selecteer een pagina

Zoals jullie kunnen lezen op mijn website is EMDR een zeer effectieve methode voor het verwerken van indrukwekkende gebeurtenissen. Ook kinderen maken veel mee, dat begint al bij het ontstaan en de geboorte, afhankelijk van hoe dit allemaal verloopt en hoe het vergaat met papa en mama, verwerkt een kind dit in zijn dromen en door zijn spel.

Een kind en zelfs baby’s dus kunnen dus ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt die ze niet goed hebben kunnen verwerken om wel 1001 reden, net als bij volwassenen. Het ene kind schreeuwt de hele buurt bij elkaar, het ander sloopt het huis en weer een ander gaat rustig zitten tekenen/knutselen of spelen met de knuffels. Niet heel anders dan bij volwassenen dus eigenlijk, want iedereen verwerkt iets op zijn of haar eigen manier.

Dit wil alleen niet altijd zeggen dat een druk kind het beter verwerkt dan een rustig kind of andersom. Soms wil het niet eens zeggen dat ze het verwerken, het is vaak een manier om ergens mee om te gaan. En dit ontwikkelen we door te kijken hoe papa, mama en soms zelfs opa’s en oma’s, oppas/juf/meester reageren op ons.

Heb je als ouder last hebt van het gedrag van je kind of het neemt extreme vormen aan, is dit vaak een reden om hulp te gaan zoeken, EMDR is niet direct iets waar dan direct aan gedacht wordt, maar wat wel heel effectief kan zijn.

Bij Infinido werken we met EMDR vanuit de CREF-Methode, waar we gaan kijken naar het basisvertrouwen en de behoefte vervulling. Waar heeft het kind behoefte aan en wat probeert een kind te vertellen als hij zo druk/boos/teruggetrokken etc. is. Zie ook hier weer mijn pagina over EMDR en waarbij het onder andere effect heeft.

Mijn ervaring is dat veel van de behoeftes vervuld worden als de ouder naar zichzelf gaat kijken, misschien denk je nu wel ja dag ik vertoon geen absurd gedrag of ik ben het probleem niet, dat wil ik ook niet impliceren.
Voorbeeld, in de ochtend gaat alles soepel je kind gaat naar de opvang/school en jij naar je werk, aan het eind van de dag heb je bijvoorbeeld niet alles afgekregen maar je moet naar huis, kind ophalen koken en dan daarna maar verder werken, je bent hier gefrustreerd, boos of onrustig onder, hoe gaat het naar bed brengen en hoe gedraagt je kind zich als jij je zo voelt?
Vaak zien we dan dat het kind zich opstandig, boos of geïrriteerd gedraagt, dit is waarschijnlijk wat hij voelt vanaf jou.

Dit is een voorbeeld, deel gerust je eigen voorbeeld om andere en jezelf te helpen.

Zoals je kan zien in het bovenstaande voorbeeld, kopiëren kinderen gedrag maar ook gevoelens en voelen die ook echt van hun ouders alsof dat ze van zichzelf zijn, hierdoor is het veel al belangrijk om als ouders ook aan het werk te gaan en te gaan herkennen welke uitingen je kind geeft die bij jou horen. Dan kan je dat wegnemen van je kind, waardoor hij/zij weer rustig kan spelen en de vrolijke jongen/meisje kan zijn die we graag zien.
Zou jij of vind jij het eerlijk als jij de rommel van jou ouders op moet ruimen?

Kortom ik behandel graag kinderen, ze zijn leergierig pikken dingen snel op en ontwikkelen zich snel. Ze zullen dan ook vaak snel zelf hun stukken herkennen en benoemen waardoor er verder mee gewerkt kan worden. Maar wat heb je eraan als jij je huis schoon hebt en iedereen vervolgens zijn schoenen aan houdt en naar binnen loopt? Hierdoor is het prettig om als gezin aan de slag te gaan, je hebt tenslotte allemaal je aandeel in de sfeer in huis. Kan dit niet om welke reden dan ook bel gerust dan bespreken we wat de mogelijkheden zijn.

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit op je tijdlijn